Bouw klasseerinstallatie Eesermeer vordert

Datum: 23 januari 2023

De realisatie van de klasseerinstallatie bij de zandwinning op Eeserwold vordert gestaag. Vorige maand is er speciaal voor de buren (omwonenden en vertegenwoordigers van omliggende bedrijven) al een inloopmiddag gehouden met rondleiding, waarbij de plannen van ZEM Eesermeer nader zijn toegelicht.

Al meer dan een halve eeuw is het Eesermeer een zandwinlocatie. Vanaf maart 2023 wordt deze locatie benut voor een nieuwe manier van zandwinning. ZEM vof Eesermeer zal met behulp van een zogeheten klasseerinstallatie hoogwaardig industriezand gaan produceren.

Industriezand

Deze vof is een nieuwe samenwerking tussen Roelofs Zandwinning en het inmiddels 70 jaar bestaande Steenwijker bedrijf G. Hellinga, dat eind 2022 tijdens het Business Gala nog is uitgeroepen tot onderneming van het jaar in de gemeente Steenwijkerland. “Het doel van deze samenwerking”, zo legt Benno Hellinga uit, “is om de zandvoorkomens in de zandwinning economisch beter uit te nutten, het zand duurzaam toe te passen en op te waarderen naar hoogwaardig industriezand.”

Industriezand is een verzamelnaam voor onder andere betonzand, metselzand en asfaltzand en heeft een wat grovere korrel dan ophoogzand. Benno Hellinga wijst erop, dat met name beton- en metselzand een van de belangrijkste grondstoffen is voor de bouw. Bekende toepassingen van industriezand zijn betonmortel, metselmortel, stenen en prefab onderdelen voor de bouw. Er kunnen op verzoek ook speciale zanden worden geproduceerd met verschillende korrelgroottes, variërend van fijn zand tot grof zand. Voorbeelden hiervan zijn zand voor sportvelden, paardenbakken en golfbanen.

Eeserwold

De zandwinning bevindt zich langs de A32 op Bedrijvenpark Eeserwold met de toegangspoort aan de Eeser Boulevard. De klasseerinstallatie is inmiddels gebouwd en heeft de eerste proeven gedraaid. Ook is in november het asfalt aangelegd. Het Eesermeer is iconisch voor het bedrijventerrein en woonwijk Landgoed De Woldberg. Het meer wordt gebruikt voor de zandwinning en is aan de noordzijde de ‘achtertuin’ van woonvilla’s.

 
Lees hier meer over de activiteiten op Eeserwold

Gerelateerd nieuws

Meer nieuws
Schoonmaakbedrijf Rein Gaal verhuisd naar het Eeser Land
Nieuws

Schoonmaakbedrijf Rein Gaal verhuisd naar het Eeser Land

Gemeente Steenwijkerland en Roelofs staan stil bij Dag van de Biodiversiteit op Bedrijvenpark Eeserwold
Nieuws

Gemeente Steenwijkerland en Roelofs staan stil bij Dag van de Biodiversiteit op Bedrijvenpark Eeserwold

“We wisten meteen dat we de natuur wilden betrekken bij de bouw”
Nieuws

“We wisten meteen dat we de natuur wilden betrekken bij de bouw”

Koel ICT naar Eeser Boulevard
Nieuws

Koel ICT naar Eeser Boulevard